Bolile cardiovasculare, principala cauza de morbiditate si mortalitate

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de morbiditate si mortalitate in Romania si in Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansarii campaniei ‘O inima sanatoasa iubeste mai mult’.
Ea a mentionat, intr-o conferinta de presa, ca in Europa se inregistreaza peste patru milioane de decese anual, subliniind, totodata, ca un diagnostic timpuriu poate sa reduca incidenta morbiditatii si mortalitatii. Principalele afectiuni cardiovasculare sunt hipertensiunea arteriala, boala cardiovasculara ischemica, insuficienta cardiaca.
La randul sau, medicul cardiolog Alexandra Grigorescu a explicat ca decesele premature provocate de afectiunile cardiace s-ar putea reduce cu 80% daca s-ar diminua factorii de risc si anume, hipertensiunea, dislipidemia, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea si sedentarismul.
In Europa si in lume mor anual 17 milioane de oameni, la fiecare secunda moare un om de o afectiune cardiaca, iar la fiecare sase secunde se inregistreaza un accident vascular cerebral, a spus dr. Grigorescu. Ea a adaugat ca in Romania rata mortalitatii prin boli cardiovasculare reprezinta 61% din numarul total de decese.
Prof. dr. Mioara Dorobantu a precizat ca, potrivit unui studiu, 40% din populatie sufera de hipertensiune arteriala, peste 50% dintre hipertensivi nu stiu ca sufera de aceasta boala si nu au un tratament adecvat, 46% sufera de dislipidemie, 5% de diabet zaharat si 14% au toleranta alterata la glucoza.
Romania se situa, in 2009, pe locul trei in Europa in ceea ce priveste bolile cardiovasculare, fiind depasita doar de Rusia si Bulgaria, iar in 2010, dupa primele date, Romania se pare ca ar fi trecut pe locul patru.
La randul sau, medicul nutritionist Corina Zugravu a reliefat importanta alimentatiei in bolile cardiovasculare, mentionand ca stresul are influenta asupra aparatului cardiovascular. ”Important este cat mancam si ce mancam. Alimentatia nu este un medicament. Poate insa sa ne ajute in prevenirea sau incetinirea evolutiei unei boli cardiace. Cel mai important lucru este sa ne pastram greutatea normala”, a spus Zugravu.
Aceasta a explicat ca la o greutate mai mare inima ”munceste” in plus si asta o afecteaza.
”Cel mai important este sa reducem sarea, grasimile de origine animala si sa avem o hrana bogata in fitonutrienti, fibre, antioxidanti. Excesul de sare este un factor de risc pentru hipertensiune si recomandat este ca consumam cinci grame de sare pe zi. In fapt, oamenii consuma intre 10 si 20 de grame. (…) Un rol important il are si omega 3 si omega 6, care se gasesc in pestele oceanic, in nuci, seminte, fructe oleaginoase”, a explicat Zugravu.
In luna februarie, lantul de farmacii Catena a demarat programul de sanatate si responsabilitate sociala ‘O inima sanatoasa iubeste mai mult’.
Initiatorul programului, Anca Vlad a subliniat ca obiectivul campaniei este de a veni in sprijinul cetatenilor, de a-i ajuta sa-si schimbe stilul de viata pentru a-si controla posibilele afectiuni ale inimii si a-si imbunatati calitatea vietii.
Anca Vlad a mai spus ca programul face parte din campania cu acelasi nume lansata anul trecut. Programul se va desfasura in perioada februarie-aprilie 2010 si include masurarea gratuita a tensiunii arteriale, sfaturi profesioniste acordate in farmaciile Catena, reduceri speciale la suplimentele nutritionale cu scop preventiv si distribuirea a 300.000 de brosuri despre bolile cardiovasculare in farmacii, centre de sanatate, cabinetele medicilor de familie.
De asemenea, vor avea loc dezbateri si reuniuni, pe aceasta tema, la care vor participa reprezentanti ai comunitatii medicale, ai pacientilor, Guvernului, Parlamentului, presei.

Preluat de pe romedic.ro