Biografie

ANCA VLAD
A absolvit liceul „C.A. Rosetti” din Bucuresti – cu predare in limba engleza. In clasa a XI-a, si-a descoperit o noua pasiune: economia. Profesoara care-i preda aceasta materie a indrumat-o sa urmeze o facultate de specialitate. In 1976, Anca Vlad intra la Academia de Studii Economice – sectia Relatii Economice Internationale. Cariera a inceput sa si-o construiasca inca de la terminarea facultatii. Pentru ca stapanea foarte bine limba engleza, lucra si in calitate de ghid si traducator.

In 1980, datorita rezultatelor obtinute pe parcursul anilor si la examenul de diploma, primeste o repartitie in Bucuresti, la o companie din industria lemnului – actualul Silvarom.

Experienta profesionala dobandita in cei sapte ani de zile, cat a lucrat in exportul de mobila – domeniu in care a evoluat pana la functia de coordonator al activitatii de export produse din lemn si mobila, avea sa o ajute pe Anca Vlad in urmatorii pasi din viata sa ulterioara de antreprenor. „Un prim mentor in cariera mea a fost Andrei Menhardt, directorul meu de atunci al Silvarom”, sustine Anca Vlad.

„In timpul liber si in concedii lucram ca traducator la conferinte internationale si apoi ca organizator de evenimente pentru Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Asa am cunoscut oameni de la multe companii internationale de medicamente, chimia fiind specialitatea mea de traducator.”

In 1987, s-a ivit o oportunitate pentru a lucra la Camera de Comert a Romaniei, ca director de tara pentru o mare companie straina – SmithKline Beecham Pharmaceuticals, din Anglia. A utilizat aceasta sansa care a pus-o pe orbita marketingului international.

Odata cu aparitia Decretului 54, primul act normativ care permitea, dupa Revolutie, infiintarea unei firme private, Anca Vlad decide sa paraseasca sectorul de stat. Si-a infiintat mai intai un birou de marketing care avea ca obiect de activitate prestarea serviciilor de consultanta. Cel dintai client avea sa vina dupa sase luni. „S-a intamplat sa fie un reprezentant al unei companii straine pentru care lucrasem. Dupa un timp, cand am simtit ca exista nevoia in piata, am hotarat sa infiintez o societate comerciala care sa faca distributie de produse farmaceutice atat umane, cat si veterinare, dar si de produse cosmetice.”

Asa a aparut compania Fildas. S-a inceput cu o cifra de afaceri de 1,5 milioane de dolari, in 1991; pe atunci firma avea sapte angajati. In 1993, a luat fiinta Fildas Trading SRL.

Astazi, Fildas a ajuns la o cifra de afaceri de peste 1 miliard de euro, iar compania are peste 1800 de angajati. In prezent, Fildas este liderul pietei de distributie farmaceutica din Romania. Fildas detine doua antrepozite vamale farmaceutice, unul in Bucuresti si unul la Pitesti. Are 15 filiale in tara si depozite totalizand 58.000 de metri patrati.

In 1999, a fost creata si partea de retail, prin achizitia unei companii care detinea o retea de 30 de farmacii si un depozit la Pitesti. Ulterior, reinvestind aproape integral profiturile in dezvoltare, s-a ajuns la o retea de sute de farmacii in toata tara, sub brandul Catena. Catena are in prezent 900 de unitati si 6.500 de angajati, fiind lider in retailul farma romanesc.

In anul 2005, Grupul Fildas-Catena a creat un nou brand – Naturalis. Acesta defineste produse de nutritie si ingrijire pe baza de plante.

Revistele de sanatate in format print Farmacia Ta si Galenus, precum si site-urile Tonica si Slab sau Gras se adreseaza atat publicului larg, cat si medicilor si farmacistilor.

SensoTv.ro, un alt brand al grupului, este o televiziune online care are 100.000 de utilizatori.

Fundatia Fildas Art reprezinta o extindere a conceptului de sanatate si frumusete spre echilibru, armonie cu tine insuti si cu restul lumii, prin cultura si implicare sociala.

Cum a reusit sa construiasca o afacere de top? – „Cel mai important capital al firmei este increderea. De fapt, aceasta este si deviza noastra. Este o companie in care relatia dintre furnizorii nostri, noi si clientii pe care ii avem se bazeaza in primul rand pe incredere. Avem un renume foarte bun atat in tara, cat si in strainatate”, spune Anca Vlad.

Criza a fost un moment dificil pentru firma. Devalorizarea valutelor, intarzierile la plata, creditele bancare au creat provocari majore. Nu a fost deloc usor, s-au pierdut sume mari, iar redresarea a durat aproape 3 ani. Din 2012 insa, firmele Ancai Vlad au luat un nou avant. Lectiile crizei au fost aspre, dar foarte bune. Concluziile cele mai importante au fost delegarea catre manageri tineri, dar experimentati si subcontractarea serviciilor de specialitate unor persoane independente, cu initiativa si ambitia de a progresa.

Este foarte prezenta in viata sociala si culturala romaneasca. Pasiunea Ancai Vlad inca din studentie a fost si a ramas arta plastica. Fundatia Fildas Art organizeaza expozitii de pictura, sculptura, ceramica in Bucuresti, in alte orase din tara, in strainatate, sponsorizeaza artisti valorosi in realizarea unor proiecte, organizeaza anual Atelierul International de Creatie de la Eforie, tipareste albume si cataloage de arta si, sustine productii cinematografice.

In ceea ce priveste sustinerea unor proiecte, Anca Vlad apreciaza efortul echipelor de la Salvati Copiii Romania, Light into Europe, Ovidiu Ro, Hospice Casa Sperantei si Fundatia Renasterea.

Anca Vlad a reusit performanta de a fi aleasa, printre putinele romance si chiar est-europene, in Asociatia Internationala a Femeilor Intreprinzatoare – Leading Women Entrepreneurs of The World, alaturi de Veronica Savanciuc, Georgiana Pogonaru si Mariuca Talpes.

A fost rasplatita cu doua premii pentru mecenat: al revistei VIP si al revistei Actualitatea Muzicala. Este presedinte de onoare al Asociatiei Femeilor Creatoare din Romania.

In septembrie 2004, a primit Medalia de Aur pentru Excelenta in Practica Afacerilor, in cadrul celui de-al patrulea Forum International pentru Excelenta in Practica Afacerilor, organizat la Geneva. Totodata, a iesit pe locul intai in topul femeilor de succes, editat de revista Capital atat in 2004, cat si in 2005.

In 2005, compania Fildas a fost nominalizata de catre Europe Business Assembly (EBA), Oxford – Anglia, pentru premiul „Celei mai bune companii din Europa”, „ca o recunoastere a realizarilor companiei si a contributiilor sale remarcabile la progresul Europei Centrale si de Est”. Tot atunci, Anca Vlad a primit din partea Institute of Directors – London – titlul de Managerul Anului. Pe 8 decembrie 2005, a primit premiul «Vocatia Investitorului de succes» din partea revistei Balcanii. Tot in 2005, Anca Vlad a fost aleasa vicepresedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). In februarie 2006, a primit din partea Fundatiei AlegRO premiul «Promisiunea Anului» pentru Senso Tv. In 2008, a fost aleasa Prim-vicepresedinte al Confederatiei Nationale a Patronatelor din Romania (CNPR).

In calitate de ambasadoare a antreprenoriatului feminin romanesc, Anca Vlad a participat activ la manifestari organizate de diverse institutii din Bucuresti, New York, Pretoria, Bangkok si Tirana. Implicandu-se activ in promovarea imaginii tarii peste hotare, a sustinut financiar aparitia unui amplu supliment despre Romania in International Herald Tribune, editia din 20 iulie 2007. Revista Forbes a mentionat-o in mai multe randuri printre primele cele mai influente femei din Romania. In anul 2014, Anca Vlad a fost finalista EY Entrepreneur of The Year.

Fildas Trading a castigat recunoastere internationala, compania fiind nominalizata la categoria „Ones to Watch” din Top 50 Global Challengers, o initiativa Citi Private Bank/Campden Wealth, care marcheaza cresterea globala a intreprinderilor de familie. Nominalizarea este cu atat mai importanta cu cat Fildas Trading este una dintre cele doar doua companii est-europene din acest clasament.

Anca Vlad este vicepresedinte al Asociatiei Family Business Network Romania si membru in Boardul European Family Businesses, asociatie cu sediul la Bruxelles.

Bucuriile sunt date de familie, cea mai mare realizare fiind cei doi copii, Alexandru si Catrinel, cu care formeaza o echipa curajoasa, plina de idei.