‘O inima sanatoasa iubeste mai mult’ – program de sanatate si responsabilitate sociala

In data de 11 februarie, a fost lansata seria de brosuri: „O inima sanatoasa iubeste mai mult”, actiune care face parte din campania de sanatate si responsabilitate sociala cu acelasi nume, initiata si sustinuta de farmaciile Catena. „O inima sanatoasa iubeste mai mult” are la baza informarea, educarea si preventia. Initiativa reuneste echipa de 800 de farmacisti si asistenti din farmaciile Catena, cu sprijinul comunitatii medicale, si a fost creata in vederea informarii publicului cu privire la bolile cardiovasculare. Obiectivul campaniei este de a veni in sprijinul oamenilor, de a-i ajuta sa isi schimbe stilul de viata.

Actiuni in cadrul programului

• Servicii oferite de sustinatorul programului farmaciile Catena: masurarea gratuita a tensiunii arteriale, precum si sfaturi profesioniste.
• Suplimentele nutritionale cu scop preventiv vor avea reduceri speciale in farmaciile Catena.
• In cadrul campaniei „O inima sanatoasa iubeste mai mult!” vor fi distribuite 300.000 de brosuri in farmacii, in centre de sanatate, cabinetele medicilor de familie. Acestea sunt destinate constientizarii riscurilor cauzate de bolile cardiovasculare si sunt puse la dispozitia publicului.
• Sustinerea distribuirii brosurii prin inserturi in publicatii de sanatate editate de grupul de presa Galenus (Farmacia Ta, Galenus – revista farmacistilor si Tonica) si alte publicatii de sanatate.
• Workshopuri informative.
• Dezbateri si reuniuni la care vor participa reprezentanti ai comunitatii medicale si ai pacientilor, reprezentanti ai Guvernului, Parlamentului si mass-media si printr-o campanie sustinuta de comunicare despre incidenta bolilor cardiovasculare, cercetarile in domeniu si deciziile la nivel european. •Site dedicat campaniei.

Anca Vlad, Presedinte Grup

„Cum se spune, la inceput a fost cuvantul. La inceputul anilor `90 a fost cuvantul Fildas si sloganul prin care ne propuneam sa fim Numele sanatatii in Romania. 20 de ani mai tarziu, ne intrebam: este Fildas numele sanatatii in Romania? Ne straduim sa fie. Este Catena farmacia care te ajuta? Noi credem ca este. Mai nou, a aparut un sub-slogan, Catena, farmacia inimii. De ce farmacia inimii? Pentru ca avem grija de inima ta. Pentru ca principala cauza a mortalitatii in Romania la ora actuala sunt bolile cardiovasculare. Pentru ca se constientizeaza tot mai mult atat la nivelul autoritatilor, cat si la nivelul populatiei problema pe care o reprezinta sanatatea inimii. Noi dorim sa ne exprimam sprijinul fata de pacienti prin initierea acestei campanii. De fapt, a avut un succes extraordinar campania lansata acum 2 ani si jumatate, cand am tiparit 100.000 de brosuri. Ne-am dorit sa reluam acest program si de data aceasta am editat si tiparit 200.000 de brosuri.”

Alina Marinescu, Director general farmaciile Catena

„In data de 7 noiembrie 2009, in cele peste 200 de farmacii Catena a fost lansata campania nationala O inima sanatoasa iubeste mai mult! Scopul campaniei este sprijinirea pacientilor pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si a industriei farmaceutice nationale. Campania O inima sanatoasa iubeste mai mult! doreste sa ofere clientilor Catena oportunitatea de a se informa asupra riscurilor si posibilitatilor de preventie in cazul bolilor cardiovasculare si sa educe, prin intermediul programelor de sanatate si responsabilitate sociala, populatia. in cadrul campaniei se desfasoara si Programul de sanatate si responsabilitate sociala O inima sanatoasa iubeste mai mult!. Programul ofera ca sustinere din partea farmaciilor Catena:
– suport informational prin lansarea si distribuirea la nivel national a 300.000 de exemplare de brosuri destinate constientizarii riscurilor cauzate de bolile cardiovasculare;
– masurarea gratuita a tensiunii arteriale, precum si sfaturi profesioniste;
– reduceri speciale pentru suplimentele nutritionale cu scop preventiv.”

Ruxandra Andronache, Manager farmacie Catena
„Campania farmaciilor Catena, O inima sanatoasa iubeste mai mult! are in vedere prevenirea si ameliorarea afectiunilor cardiovasculare prin informarea corecta a pacientilor si prin consilierea acestora in utilizarea suplimentelor nutritive folosite in prevenirea bolilor cardiovasculare. Pe durata campaniei O inima sanatoasa iubeste mai mult!, pacientii beneficiaza de:
• Reduceri la suplimentele utilizate in afectiunile cardiovasculare;
• Monitorizarea gratuita a tensiunii arteriale;
• Informatii medicale sintetizate in brosura O inima sanatoasa iubeste mai mult!
Orice pacient poate beneficia de masurarea tensiunii arteriale de catre personal de specialitate si poate primi consiliere in orice farmacie Catena.”

Dr. Alexandra Grigorescu, Medic primar boli interne, medic specialist cardiologie, doctor in stiinte medicale

„Principalele cauze ale bolilor cardiovasculare sunt alimentatia necorespunzatoare, sedentarismul si fumatul, factori ce pot fi controlati. Evitarea acestora ar putea reduce cu 80% numarul deceselor premature provocate de afectiunile cardiovasculare. 17 milioane de oameni mor anual din cauza afectiunilor cardiovasculare. La fiecare 2 secunde apare un deces cauzat de aceste boli, iar la fiecare 6 secunde o persoana sufera un atac cerebral. Conform OMS, in Romania, rata mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare este de 61% din numarul total de decese, fata de 37% in UE. Studiul SEPHAR efectuat in Romania arata ca 40% din populatia tarii are hipertensiune arteriala, iar peste 50% dintre hipertensivi sunt nou diagnosticati. Bolile cardiovasculare sunt principala cauza a mortalitatii in UE, aproximativ 40% din decese sau 2 milioane de decese pe an. Din cele 10 milioane de oameni care supravietuiesc anual unui accident vascular cerebral, peste 5 milioane raman cu dizabilitati permanente. In 2009, Romania s-a situat pe locul 3 in Europa in ceea ce priveste incidenta bolilor cardiovasculare, fiind depasita doar de Rusia si Bulgaria, potrivit American Heart Association. in 2010, dupa ultimele date, tara noastra se afla pe locul 4, inaintea sa fiind Ungaria.”

Dr. Camelia Diaconu, Medic primar medicina interna, doctor in medicina, competenta ecografie generala si cardiaca
„Boala cardiovasculara este situata pe primul loc ca si cauza a mortalitatii in Europa, atat la femei, cat si la barbati, potrivit Cartei Europene a Sanatatii Cardiovasculare (European Heart Health Charter). in Europa cauzeaza peste 4,35 milioane de decese in fiecare an (European Heart Health Charter). Incidenta si consecintele bolilor cardiovasculare pot fi reduse prin diagnostic timpuriu, un management adecvat al afectiunii, recuperare si preventie, inclusiv consiliere privind organizarea stilului de viata. Principalii factori de risc sunt: hipertensiunea arteriala, fumatul, nivelul ridicat al colesterolului sangvin. Cel putin 20% dintre pacientii hipertensivi care se prezinta la un consult medical nu stiu ca au hipertensiune arteriala, chiar daca tensiunea lor arteriala are valori ridicate. Din acest motiv, controlul tensiunii arteriale este necesar cel putin o data pe an, chiar in absenta oricarei manifestari de boala.”

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, Medic primar igiena alimentatiei si nutritie

„Stilul de viata este o sintagma cu multe implicatii: alimentatie, fumat, regim de activitate (stres), perioade de odihna, exercitii fizice, aspecte psihologice.
in ceea ce priveste alimentatia, foarte importante sunt legaturile cantitative (cat mancam) si cele calitative (ce mancam). In lume, exista peste 400 milioane obezi si peste un miliard de supraponderali, ceea ce arata faptul ca greutatea peste limitele normale reprezinta un factor de risc esential pentru bolile de inima: inima munceste in plus, tensiunea arteriala creste, se maresc trigliceridele si colesterolul rau (HDL) si scade colesterolul bun (LDL).Orice kilogram pierdut diminueaza riscul de boala cardiaca si atac vascular cerebral. Este indicata reducerea consumului de sare, a grasimilor animale si consumul fibrelor, a fructelor si legumelor. De asemenea, este foarte important exercitiul fizic, efectuat cel putin 30 de minute pe zi.”

Despre farmaciile Catena

Farmaciile Catena reprezinta unul dintre cele mai moderne lanturi de farmacii din Romania, cu o larga acoperire pe teritoriul tarii, in prezent existand peste 200 de unitati deschise. Farmaciile Catena au un numar de 800 de angajati, dintre care peste 500 sunt farmacisti. Catena, „Farmacia care te ajuta”, ofera in permanenta sfaturi si recomandari profesioniste pentru o gama larga de produse farmaceutice, cosmetice, dermatocosmetice, remedii naturale si nutritie. Viziunea Catena este sa devina un reper fundamental in lumea medicala, in ceea ce priveste calitatea si profesionalismul serviciilor oferite, lantul de farmacii cu cel mai mare numar de pacienti fideli.

Misiunea Catena este de a ajuta in permanenta prin sfaturi si recomandari profesioniste, pentru o gama larga de produse: farmaceutice si parafarmaceutice, cosmetice si dermatocosmetice, remedii homeopate si terapii naturiste. Clientii farmaciilor Catena pot beneficia de servicii precum: consiliere de frumusete, masurarea tensiunii arteriale, masurarea greutatii, precum si reduceri, oferte speciale si premii surpriza pentru toti detinatorii de Card Catena. Vizitati site-ul www.catena.ro pentru mai multe detalii privind oferta farmaciilor Catena.

Preluat de pe sfatulmedicului.ro