10 miliarde de lei (65% din total) au adus contribuabilii mici si mijlocii, inclusiv PFA, PFI la bugetul asigurarilor sociale/somaj/sanatate, Conform Raportului ANAF pentru trimestrul IV – 2014

A venit vremea ca oamenii de afaceri sa intre in politica”, se arata intr-un editorial publicat marti, 12 mai, de Hotnews si semnat de Cristian Pantazi – . Potrivit autorului, „e momentul pregatit pentru ca generatia antreprenorilor din anii 90, constructori de afaceri coerente si stabile, sa se implice in politica”.

Confederatia Nationala a Patronatului Roman, care reuneste in randurile sale zeci de federatii, uniuni si asociatii reprezentative ale sutelor de antreprenori la care face referire autorul articolului mai sus citat, considera ca oamenii de afaceri au un alt rol, respectiv cel de dezvoltare a economiei.  Ar trebui ca oamenii de afaceri sa renunte, odata cu intrarea in politica, la ceea ce stiu ei sa faca mai bine si la ceea ce tin mai mult: proiecte, angajati, pasiuni.

In acest context, ceea ce trebuie acceptat si dezvoltat este dialogul real, nu mimat, al statului cu patronatele. Rolul patronatelor este acela de a-si impartasi experienta economica de care clasa politica are nevoie pentru analiza economica ce trebuie sa preceada luarea deciziilor. Cum sa ai politica fiscala fara sa ai o politica economica? Daca exista vreun gand economic in spatele actualelor masuri fiscale, el este aproape imposibil de identificat.

Reprezentantii statului trebuie sa dezvolte mecanisme coerente de dialog social si sa tina cont de propunerile venite din randul mediului de afaceri romanesc, constituit in general de intreprinderi mici si mijlocii, PFA, PFI si altii. In lipsa unui dialog real, a unui parteneriat durabil intre toti actorii sociali, se ajunge la un razboi surd, din care Romania nu are decat de pierdut. Apreciem ca foarte utila colaborarea guvernului cu organizatia CDR care reuneste interesele unor investitori importanti din Romania. Guvernul ar avea si mai mult de castigat solicitand si acordand aceeasi atentie opiniilor ce vin de la Organizatiile patronale. Conform Raportului ANAF pentru trimestrul IV – 2014, principalii angajatori ai Romaniei sunt contribuabilii mici si mijlocii care au adus 10 miliarde la bugetele de asigurari sociale/somaj/sanatate, respectiv 65% din totalul incasarilor realizate de ANAF. Problematica lor e total diferita de cea a „marilor contribuabili” care au de fapt o contributie, dupa cum vedeti, redusa.

Ec. Anca Vlad, Prim-vicepresedinte CNPR

Sursa: cnpr.ro