Les Films de Cannes à Bucarest

Cea de-a sasea editie a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, sprijinita si de Catena, se desfasoara intre 23 si 29 octombrie la Cinema StudioCinema Elvire Popesco si CinemaPRO.

fcbDl. Tudor Reu, unul dintre organizatorii evenimentului, a declarat: Les Films de Cannes à Bucarest e un festival initiat de regizorul Cristian Mungiu in 2010, impreuna cu delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux. A inceput ca o idee de a aduce publicului din Romania filmele premiate la Cannes care, pe vremea aceea, aveau o distributie mult mai mica la noi in tara. In fiecare an numarul de filme a crescut, numarul de invitati a crescut, incat am ajuns anul asta sa avem din nou ca invitat la Films de Cannes pe castigatorul Palme d’Or, care va veni si-si va prezenta filmul in premiera la Bucuresti pe 25 octombrie, la Cinema Studio. Cele trei cinematografe in care dam filme sunt Studio, Elvire Popesco al Institutului Francez, care este si partenerul nostru traditional in organizarea Les Filmes de Cannes, si Cinema Pro. In ultimii ani am crescut putin ideea de simplu showcase de filme de la Cannes, intr-o manifestare cinematografica mai complexa, care are dezbateri, workshop-uri si master class-uri sustinute de invitati. Invitatii principali sunt: Jacques Audiard, detinatorul Palme d’Or, care vine, isi prezinta filmul in premiera si sustine si un master class la Universitatea de Teatru si Film; actrita Emanuelle Bercot, care a luat premiul de interpretare feminina la Cannes anul asta, dar care a deschis Festivalul cu filmul pe care ea l-a regizat si va deschide si Les Filmes de Cannes la Bucuresti cu acelasi film; un regizor croat Dalibor Matanic si delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux, care va inchide festivalul cu un eveniment inedit, filmele fratilor Lumiere restaurate de el si prezentate timp de o ora si jumatate pe scena, cu comentariile lui in limba engleza.”

In cinci ani, Les Films de Cannes à Bucarest a devenit unul dintre cele mai ample evenimente culturale din Capitala. Anul trecut, a adus peste 14.000 de spectatori in sali, numeroase filme au rulat cu casa inchisa, iar aproape jumatate din numarul total de bilete au fost cumparate inainte de inceperea festivalului. La cererea publicului, au fost organizate proiectii suplimentare, dupa incheierea lui. In octombrie, Les Films de Cannes à Bucarest va aduce zeci de filme in premiera absoluta in Romania, in peste 100 de proiectii, unele programate in prezența cineastilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective si alte evenimente speciale.

Anul acesta Catena sprijina cu mandrie evenimentul, asa cum o face de fiecare data cand este vorba de artisti si de initiativele, activitatile si operele lor.