Anca Vlad: „Reteaua Catena a depasit pragul de 600 de unitati”

„Nu este usor sa fii antre­prenor in Romania. S-au facut progrese in mul­te privinte in ultimul timp, s-au mai sim­pli­ficat si clarificat unele notiuni si proceduri fiscale, s-au mai lamurit unele prevederi. Ra­mane insa foarte mult de facut pentru in­cura­jarea antreprenoriatului, dar si a inves­titorilor in general”, a spus Anca Vlad pentru ZF.

„In ceea ce priveste farmaciile Catena, a fost depasit pragul de 600 de unitati. Procesul de deschidere a unei farmacii este de lunga durata, trebuie pregatit cu mult timp inainte, de aceea nu putem da o cifra exacta. Extinderea se face si in prezent, acolo unde exista un potential de piata pentru grupul nostru, care are cel mai bun rating financiar acordat unei companii din domeniul farmaceutic.”

Printre obstacolele intal­nite in calea dezvoltarii bu­si­nessului, Anca Vlad men­tio­neaza birocratia, ara­tand ca un Cod fiscal de peste o mie de pagini este greu de par­curs de un antre­prenor, mai ales daca nu are pre­gatire eco­no­mica, desi in acest do­cu­ment sunt pre­zen­tate modalitati de a orga­niza afa­cerea. O alta difi­cultate pe care a intalnit-o antre­pre­noa­rea este aparitia unor legi si ordine noi „care reduc pro­duc­tivi­tatea si compe­titi­vi­ta­tea com­paniilor romanesti”. „Obstacolele pe care le-am in­tam­pinat in cariera au fost depasite, dar nu în­tot­dea­una usor. M-as referi la criza econo­mica din anii 2008 – 2009, un mo­ment dur în viata firmei. Ne-am redresat com­plet, dar resursele de ener­gie si calitatea umana din Fildas-Catena au fost solicitate la maximum, iar mobilizarea totala a dat rezultate.”

Vlad spune ca grupul de firme isi va atinge obiectivele stabilite pentru acest an, insa nu ofera informatii legate de ratele de crestere sau de cifra de afaceri previzionata. Ea spune insa ca au existat si probleme la nivel de aprovi­zionare cu medicamente, pe fondul expor­turilor acestor produse, iar strategia gru­pului a vizat acoperirea cererii interne de me­di­camente.

„Desi profiturile realizabile din export sunt mult mai mari decat cele obtinute pe piata inter­na, compania noastra a ales sa nu exporte nici o cutie pen­tru care exista cerere inter­na. Cu toate acestea, avem frecvent rupturi de stoc deoa­rece cantitatile obtinute de Fildas sunt insuficiente, iar la cei­lalti distribuitori pro­du­sele respective lip­sesc”, a precizat Anca Vlad.

In ceea ce priveste anul 2017, Anca Vlad planuieste extinderea numarului de cli­enti si revizuirea pro­ce­selor logistice pentru afa­cerea Fil­das. Compania Fildas a inregistrat anul trecut un profit net de 63 de milioane de lei si s-a plasat pe locul patru in topul celor mai mari jucatori din piata de distributie de medicamente.

(articol aparut in Ziarul Financiar din 2 noiembrie 2016)