Anca Vlad, PIAROM: “Salariile mici si foarte mici reprezinta veniturile a peste 80% din populatie”

„Exista foarte multe inegalitati intre regiunile de dezvoltare ale tarii noastre”, a avertizat Anca Vlad, presedintele fondator al Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), care a declarat: “Sunt mult mai nelinistita acum, decat inainte, in privinta posibilitatilor de dezvoltare pe termen scurt. Stiam, in mare, de aceste inegalitati si credeam ca se pot rezolva printr-o dezvoltare generala, insa aceasta problema nu poate fi solutionata daca nu este atacata frontal si specific in fiecare zona”.

In cadrul prezentarii unui studiu privind forta de munca, doamna Vlad a adus in atentie faptul ca salarizarea fortei de munca arata astfel, conform datelor din 2016: 41,5% din totalul angajatilor benficiaza de un venit brut sub 1.350 de lei. Conform cifrelor mentionate, in Vrancea, 60,47% dintre angajati au un asemenea venit, care este “sub limita de subzistenta”, in Maramures – 59,06%, in Harghita – 57,95%, in Suceava – 57,84%, iar in Teleorman – 56,47%. “Este greu de acceptat”, a spus doamna Vlad, adaugand ca acestea sunt “niste realitati”, dar si “niste oportunitati” pentru IMM-uri, intrucat antreprenorii pot gasi forta de munca ieftina.

Anca Vlad a mai aratat ca doar 18,5% din contractele de munca din tara noastra (cu norma intreaga) sunt de peste 2.700 lei brut, nivel care reprezinta salariul mediu. “Este vorba despre polarizarea veniturilor. Salariile mici si foarte mici reprezinta veniturile a peste 80% din populatie”, a atras atentia reprezentantul PIAROM, mentionand: “Cea mai alarmanta informatie priveste structura fortei de munca, din care rezulta ca numarul de contracte pentru lucratorii necalificati a crescut cu 8% in anii 2015-2016.”

“Se constata o crestere accelerata a ponderii muncitorilor necalificati, in raport cu o scadere a alarmanta a ponderii profesiilor calificate si specialistilor”, conform doamnei Vlad, care a subliniat: “Am pierdut 8% din contractele de munca supercalifiate: medici, profesori, ingineri. Foarte multi economisti ies la pensie, nu vin altii noi pe piata. Asta inseamna ca la sutele de mii de firme pe care le avem si zecile de mii care se infiinteaza in fiecare an, nu avem economisti care sa se ocupe de sanatatea firmelor. Atunci nu ne mai putem miram de falimente si alte probleme pe care le au start-up-urile”.

Doamna Vlad a adus in atentie si situatia Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR), precizand ca se impune reducerea unor ocupatii si introducerea altora in nomenclator, in sensul actualizarii acestuia la cerintele pietei muncii.

sursa: www.bursa.ro