Revista „Capital”: Povestea Ancai Vlad, femeia care a creat „Farmacia Inimii, Catena”

Revista „Capital” publica, in luna martie, povestile femeilor de succes din Romania. In fiecare zi, pe site-ul capital.ro gasiti o poveste a unei romance de succes, extrasa din ultima editie a Topului Capital 50 Femei de Succes, aparut la finalul anului trecut. Povestea Ancai Vlad, fondatoarea Catena, a fost publicata pe 3 martie. Iata, mai jos, articolul complet din „Capital”:

„Anca Vlad este o femeie de afaceri de succes care a deschis primul business din Romania in domeniul marketingului. Compania de atunci, grupul Fildas-Catena acum, a devenit lider in retailul farma, Anca Vlad fiind un etalon pentru femeile de afaceri din Romania.

Anca Vlad si-a descoperit pasiunea pentru economie inca din liceu. In acel moment, profesoara care-i preda economia a indrumat-o sa urmeze o facultate de specialitate, ceea ce a si facut. A urmat cursurile Academiei de Studii Economice din Bucuresti. In 1980, datorita rezultatelor obtinute pe parcursul anilor si la examenul de diploma, a primit o repartitie in Bucuresti, la o companie din industria lemnului – actualul Silvarom. Experienta profesionala dobandita in cei sapte ani, cat a lucrat in exportul de mobila – domeniu in care a evoluat pana la functia de coordonator al activitatii de export -, avea sa o ajute pe Anca Vlad in urmatorii pasi din viata sa ulterioara de antreprenor.

„Un prim mentor in cariera mea a fost Andrei Menhardt, directorul de atunci al Silvarom”, isi aminteste, cu emotie, Anca Vlad. „In timpul liber si in concedii, lucram ca traducator la conferinte internationale si apoi ca organizator de evenimente pentru Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). Asa am cunoscut oameni de la multe companii internationale de medicamente, chimia fiind specialitatea mea de traducator”, mai spune Anca Vlad. In 1987, s-a ivit oportunitatea de a lucra la CCIR, ca director de tara pentru o mare companie straina – SmithKline Beecham Pharmaceuticals, din Anglia. In luna mai 1990, isi infiinteaza prima firma de marketing consulting din Romania, iar cu unul dintre primele contracte a dat lovitura in toata tara. Daca va mai amintiti reclama la pasta de dinti „Aquafresh in trei culori”, atunci trebuie sa stiti ca sloganul ii apartine Ancai Vlad.

Un an mai tarziu pune bazele afacerii Fildas, o firma la care a inceput cu doar 7 angajati. Astazi, grupul Fildas-Catena a ajuns la peste 5.000 de salariati si o cifra de afaceri consolidata de 452 milioane de euro. Cum a reusit sa construiasca o afacere de top? Raspunsul vine chiar de la Anca Vlad: „Cel mai important capital al firmei este increderea. De fapt, aceasta este si deviza noastra. Este o companie in care relatia dintre furnizorii nostri, noi si clientii pe care ii avem se bazeaza in primul rand pe incredere. Avem un renume foarte bun atat in tara, cat si in strainatate.”

Anca Vlad este foarte prezenta in viata sociala si culturala romaneasca. In ceea ce priveste sustinerea unor proiecte, Anca Vlad apreciaza efortul echipelor de la Salvati Copiii, Light into Europe, OvidiuRo, Hospice Casa Sperantei si Fundatia Renasterea.

Pasiunea Ancai Vlad, inca din studentie, a fost si a ramas arta plastica. De 15 ani, Fundatia Fildas Art organizeaza expozitii de pictura, sculptura, ceramica in Bucuresti, in alte orase din tara, in strainatate, sponsorizeaza artisti valorosi in realizarea unor proiecte, organizeaza anual Atelie­rul International de Creatie de la Eforie, tipareste albume si cataloage de arta si gazduieste lunar, la Galeria Senso, manifestari culturale de mare amploare.

Premii

2004 – a castigat medalia de aur pentru „Excelenta in Practica Afacerilor”, in cadrul celui de-al patrulea Forum International pentru Excelenta in Practica Afacerilor, organizat la Geneva;
2004 şi 2005 – se afla pe primul loc in Topul femeilor de succes, editat de revista Capital;
2005 – compania Fildas a fost nominalizata de catre Europe Business
Assembly (EBA), Oxford – Anglia, pentru premiul „Cea mai buna companie din Europa”;
2005 – primeste titlul de „Managerul Anului” din partea Institute of Directors – London;
2014 – a fost finalista EY Entrepreneur of The Year;
2015 – reteaua de farmacii Catena este nominalizată si premiata in cadrul Galei Premiilor Capital la categoria „Cele mai puternice companii din mediul de business romanesc.”

sursa: www.capital.ro