Conferinta de presa AOAR: Criza actuala de personal ar putea fi rezolvata si prin incurajarea tinerelor mame sa se intoarca la serviciu cu jumatate din valoarea indemnizatiei plus salariul

Ziarul Financiar si TVR1 au reflectat un eveniment organizat, la jumatatea lunii iulie, de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), prin care antreprenorii solicita guvernului condus de premierul Mihai Tudose sa adopte un set de masuri care sa incurajeze investitiile si sa sustina dezvoltarea companiilor cu capital privat romanesc.

Potrivit doamnei Anca Vlad, vicepresedinte al AOAR, actuala legislatie privind indemnizatia si concediul pentru mame (indemnizatie care in prezent este de 85% din venitul net, iar concediul de pana la 2 ani) afecteaza planurile de business ale companiilor: „Ne confruntam cu o criza de personal care este accentuata de faptul ca foarte multe persoane intra in concediu de crestere a copilului, odata cu eliminarea plafonului la indemnizatia pentru mame. Noi am facut un calcul, iar daca o salariata cu un venit de 2.000 de lei pe luna, care primeste o indemnizatie de 1.700 de lei, ar fiiîncurajata sa se intoarca la munca cu jumatate din valoarea indemnizatiei plus salariul, atat statul ar avea de castigat peste 600 de lei pe luna, cat si noi, ca angajatori“.

„Nu le putem schimba si nu ne putem juca tot timpul cu taxele. Trebuie sa luam o decizie, sa o luam bine si apoi sa o implementam si sa stim ca mizam pe ea 10 ani”, a punctat Anca Vlad.

Printre masurile propuse de AOAR se mai numara consolidarea fiscala a grupurilor de companii cu capital romanesc, pentru ca acestea sa beneficieze de acelasi tratament fiscal ca multinationalele, care isi consolideaza veniturile in tarile-mama. O astfel de masura ar putea, spun oamenii de afaceri, sa transforme Romania intr-un hub regional pentru investitii. O alta propunere a AOAR este implementarea sistemului de taxare inversa a TVA-ului intre firme, pentru a elimina frauda de TVA.

(materialul complet pe www.zf.ro)