Imaginea antreprenoriatului feminin

Multă muncă și viziune. Aceste cuvinte caracterizează cel mai bine succesul pe care Anca Vlad l-a dobândit în antreprenoriat. Economist de profesie, și-a început prima afacere în domeniul marketingului. Astăzi, grupul Fildas-Catena este lider în retailul farma, Anca Vlad devenind un model pentru femeile de afaceri din România.

Și-a descoperit pasiunea pentru economie încă din liceu. În clasa a XI-a, profesoara care-i preda această materie a îndrumat-o să urmeze o facultate de specialitate. Așa că, în 1976, intră la Academia de Studii Economice – secția Relații Economice Internaționale. Cariera a început să și-o construiască încă de pe băncile școlii. Pentru că stăpânea foarte bine limba engleză, lucra și ca ghid și traducător. În 1980, datorită rezultatelor obținute pe parcursul anilor de studiu și la examenul de diplomă, primește o repartiție în București, la o companie din industria lemnului – actualul Silvarom. Experiența profesională dobândită în cei șapte ani, cât a lucrat în industria mobilei – domeniu în care a evoluat până la funcția de coordonator al activității de export -, avea să o ajute pe Anca Vlad în următorii pași din “profesia” de antreprenor. În 1987, s-a ivit o oportunitate de a lucra la Camera de Comerț a României, ca director de țară pentru gigantul britanic SmithKline Beecham Pharmaceuticals.

Această șansă a propulsat-o în lumea marketingului internațional și a ajutat-o să gândească în perspectivă. Astfel, odată cu apariția Decretului 54, primul act normativ care permitea, după Revoluție, înființarea unei firme private, Anca Vlad decide să părăsească sectorul de stat. Și-a înființat, mai întâi, un birou de marketing care avea ca obiect de activitate prestarea serviciilor de consultanță, în luna mai a anului 1990, iar un an mai târziu pune bazele afacerii Fildas, o firmă care, la început, avea doar șapte angajați și răspundea nevoilor primelor farmacii private. După opt ani, Anca Vlad a luat hotărârea să extindă businessul și în zona de retail farmaceutic, prin înființarea farmaciilor Catena. Rețeaua a ajuns în prezent la peste 720 de unități, iar numărul angajaților a crescut exponențial de la un an la altul, astăzi depășind pragul de 5.000. Pentru menținerea primei poziții în retailul farmaceutic, grupul investește constant în extinderea lanțului de farmacii. Astfel, bugetul alocat anul trecut pentru continuarea expansiunii a fost de peste zece milioane de euro. Pe lângă afacerea de succes reprezentată de Catena, grupul farma operează, prin Fildas Trading, și cea mai extinsă rețea de depozite de profil din țară, asigurând acoperirea națională prin două depozite centrale situate în București (Mogoșoaia) și Pitești, 12 centre logistice regionale și un call center. Lider în domeniul distribuției de medicamente, suplimente alimentare, produse tehnico-medicale și dermato-cosmetice, Fildas Trading are peste 1.000 de angajați și o flotă de transport formată din 120 de autoutilitare medii și 12 camioane de mare tonaj. Portofoliul de clienți cuprinde peste 3.000 de farmacii și 300 de spitale către care Fildas livrează peste 10.000 de tipuri de medicamente, suplimente alimentare și produse dermato-cosmetice. Fildas mai oferă și servicii de logistică și antrepozitare unor producători internaționali de medicamente. Grupul Fildas-Catena are o contribuție majoră în proiecte culturale și acțiuni de responsabilitate socială. Implicarea fondatoarei în viața socială și culturală a țării a dus la apariția fundației Fildas Art, care susține arta prin proiectul Galeria Senso. În cadrul galeriei sunt expuse creații ale artiștilor români contemporani, aceasta promovând constant arta, atât prin vernisajele organizate periodic, cât și prin expozițiile permanente găzduite. Grupul Fildas-Catena se dedică, de asemenea, susținerii unor programme sociale și de caritate, sprijinind activ mai multe fundații și implicându-se direct în acțiunile derulate de acestea: Salvați Copiii! – România, OvidiuRo, Light into Europe, Fundația Renașterea și HOSPICE Casa Speranței.

În plus, rețeaua de farmacii Catena derulează constant campanii de informare a populației în privința importanței prevenției și adoptării unui stil de viață sănătos. În urmă cu patru ani a luat ființă Catena Racing Team, cel mai mare club polisportiv al unei companii din România, alcătuit din angajați și colaboratori din București și din țară ai Catena, Fildas și Tonica Group, toți (cei) pasionați de sport și deja premiați la diferitele competiții la care au participat. Totodată, Fildas-Catena acordă absolvenților posibilitatea de (a) se angaja în cadrul grupului prin intermediul proiectului “Școala Catena”, un proiect derulat în sprijinul dezvoltării noilor membri ai echipei.     

Articol aparut in catalogul antreprenorilor editat de Business Review