Anca Vlad, creatoarea celui mai mare grup farmaceutic din România

„În perioada pandemiei, Fildas a făcut donaţii de peste 2,6 milioane de euro. Am primit mulţumiri din inimă de la beneficiari, iar asta a însemnat o uriașă satisfacție profesională și personală, în același timp.”


ANCA VLAD

În 1991, a apărut pe piața din proaspăta Românie capitalistă compania Fildas Trading SRL, cu șapte angajați și cu o cifră de afaceri de 1,5 milioane de dolari după primul an. Fondatoarea este Anca Vlad, care ne povestește care sunt cele mai importante lucruri când gestionezi o companie atât de mare într-o industrie atât de importantă. „În orice domeniu, cea mai mare provocare o reprezintă înțelegerea acestuia nu doar din punct de vedere managerial și economic, ci și tehnic”, a declarat Anca Vlad pentru revista Capital. Şi-a îmbunătăţit cunoştinţele de chimie, anatomie, a citit volume de farmacologie pentru a fi la curent cu informaţiile indispensabile unui distribuitor de medicamente. Din acest motiv, recomandă tinerilor antreprenori să se perfecţioneze continuu, inclusiv din punct de vedere tehnic. În viziunea sa, această condiție este calea către succes, deoarece orice partener de business este foarte atent la cine cunoaște și cine înțelege în profunzime domeniul în care activează.

Cea mai mare provocare a carierei sale a fost criza din 2009, atunci când i-a fost confirmat faptul că o creștere bruscă a unei afaceri, bazată pe împrumuturi, poate fi oricând anulată de recesiunea economică. Pe de altă parte, o afacere solidă, organizată corect, e cea care rezistă la nenumărate încercări prin care compania trece de-a lungul vremii.

Pentru grupul Fildas-Catena rețeta succesului a fost și este seriozitatea și dezvoltarea continuă. Din acest motiv, pacienții știu în momentul în care vor intra în orice farmacie Catena că vor primi un sfat profesionist și o soluție oferită cu simț de răspundere.

Dezvoltare continuă şi atent planificată

Printre cele mai importante proiecte ale grupului, în ultima perioadă, se numără extinderea și modernizarea spațiilor de depozitare din București, dar și construirea unor noi depozite în Craiova, Constanța și Satu-Mare. Creșterea capacității de distribuție, îmbunătăţirea tehnologizării și digitalizarea sunt principalele direcții de dezvoltare ale companiei. Preşedinta Fildas-Catena este mândră de echipa pe care o conduce, deoarece a dat dovadă de responsabilitate şi implicare în ajutorul oamenilor în această perioadă dificilă. Odată cu declanșarea pandemiei, a fost necesară găsirea cu rapiditate a dezinfectanților și a măștilor de protecție, chiar dacă prețul lor crescuse de 10 ori sau chiar mai mult. Grupul a licitat pentru măşti de protecţie, fiind în competiţie cu companii din alte ţări, acestea fiind indispensabile atât pentru pacienţii Catena, cât şi pentru membrii echipei Fildas-Catena.

Una dintre principalele griji a fost siguranța și sănătatea angajaților, care trebuiau să fie protejați în fața unui potențial contact cu persoane infectate și care erau expuși în fața noului coronavirus. „Cu toate dificultăţile, colegii noştrii au rămas la datorie, s-au încurajat unii pe alţii și au făcut față unei situații nemaiîntâlnite”, a declarat Anca Vlad.

În perioada pandemiei, Fildas Trading a făcut donaţii de peste 2,6 milioane de euro destinate atât personalului sanitar, aflat direct în prima linie, cât și celor mai vulnerabile categorii sociale. Materiale de protecție anti-COVID-19, precum măști, echipamente sau dezinfectanți au ajuns la peste 150 de spitale din întreaga țară, iar restul către 113 alte instituții angrenate în lupta cu pandemia.

În timpul liber, principalul hobby este implicarea în promovarea artei. Este mândră că anul acesta a reușit să-și îndeplinească un vis mai vechi: tipărirea a 200.000 de exemplare de cărți de colorat, prin care operele lui Luchian și Grigorescu să ajungă să fie cunoscute de către copii.  Cea mai puternică femeie de afaceri din România consideră că o creaţie, indiferent dacă vorbim de un business sau de artă, se face cu iubire şi pasiune. În viziunea sa, o femeie de succes este împlinită atunci când reuşeşte să echilibreze viaţa profesională cu cea personală. Atunci va deveni mai puternică, mai încrezătoare şi mai organizată.