Catalogul 100 Cele mai puternice femei din business – ediţia 2021. Femeile în prima linie a businessului: Anca Vlad

Anca Vlad, fondator și președinte Fildas Catena

* Cea mai importantă lecţie pe care am învățat-o în pandemie: Pandemia ne-a arătat fragilitatea lumii în care trăim și ne-a demonstrat că orice criză sanitară va fi de acum o problemă a lumii, nu doar a unor grupuri, că trebuie să învăţăm să comunicăm și să acceptăm expertiza.

* Cea mai importantă decizie pe care am luat-o în ultimul an: Decizia cea mai importantă pe care am luat-o toţi antreprenorii pe care îi cunosc a fost aceea de a pune viața și sănătatea echipelor pe primul plan, întreaga activitate a companiei fiind reorganizată în jurul acestui deziderat. Siguranța colegilor noștri a dat încredere comunităților unde aceștia își desfășoară activitatea, iar oamenii au înţeles care sunt acele gesturi simple care îi protejează.

* Cum mi-am menținut colegii motivaţi în ultimul an: În ceea ce privește motivația colegilor mei, aceasta a rămas, ca și în cazul profesiei medicale: dorinţa de a ajuta și de a-și face munca bine. Farmaciştii, asistenții de farmacie, toți colegii au înțeles că este o perioadă de mari provocări, s-au susținut reciproc și și-au dat curaj. Energia mea și a colegilor a venit din această dârzenie colectivă, această hotărâre a tuturor de a nu ceda în faţa fricii, a necunoscutului.

* Work from home sau de la birou? Lucrul de acasă a fost posibil pentru un număr restrâns de angajați ai grupului, deoarece majoritatea sunt în contact direct cu publicul, în depozite sau pe şosele, asigurând logistica firmei. Activitatea profesională desfășurată de acasă este recomandată când ocupația permite acest lucru — astfel se reduce riscul de contaminare specific spațiilor închise —, doar că, în servicii și sănătate, nu este posibil.

* Persoana care m-a inspirat cel mai mult în această perioadă: Persoane pentru care am avut o mare admirație şi respect, cum ar fi marile noastre doamne ale criticii de artă Doina Păuleanu și Ruxandra Garofeanu, precum și ziaristul și caricaturistul Octavian Andronic, s-au stins în această perioadă. Este o pierdere uriaşă şi mi-am dat seama cât m-au inspirat acești oameni atât de optimişti, care aveau atâta cultură și cu care credeam că vom construi multe proiecte în continuare.

* Putere vs. feminitate: Cred că nu se poate face diferența între femei și bărbați în ceea ce priveşte puterea și energia, forța de a depăși momente grele. Dar am admirat mult femeile care au avut atâtea sarcini în plus în această perioadă, legate mai ales de «școala de acasă», probleme noi de aprovizionare a familiei, grija pentru siguranța casei și a membrilor familiei, asigurarea de măști și dezinfectante, noi și noi reguli. Au rămas calde, zâmbitoare, neînfricate, practice și optimiste.