Anca Vlad, în Top 500 Forbes. „Farmacia inimii” bate recorduri în business

Anca Vlad, Președintele Grupului Fildas-Catena, a fost inclusă în Top 500 Forbes miliardari, pe poziția 11, cu o avere estimată la 1,7 miliarde lei, scrie Forbes.

„Afacerile antreprenoarei Anca Vlad au continuat să se consolideze în ultimul an, în ciuda crizei generate de pandemia COVID-19. Fildas Trading, nava-amiral a grupului, a obţinut în 2020 un profit record, scrie revista Forbes.

Fildas Trading, companie deţinută de Anca Vlad, cea mai puternică femeie din business-ul românesc, a înregistrat în anul 2020 o cifră de afaceri de 4,3 miliarde de lei, în creştere cu 1% faţă de anul precedent. Este cea mai mare cifră de afaceri din istoria distribuitorului de produse farmaceutice (lansat în 1991). Profitul net obţinut la sfârşitul anului trecut a fost de 160 milioane de lei, mai mare cu 19% faţă 2019. Creşterea gradului de profitabilitate se datorează modificării cerinţelor din piaţă ca urmare a pandemiei. A scăzut semnificativ numărul de medicamente eliberate în cadrul programelor de sănătate şi a crescut în valoare similară cererea pentru produse legate de prevenirea infecţiilor, igienă şi siguranţă. Anul pandemic 2020 a fost o provocare pentru grupul farmaceutic Fildas-Catena. Anca Vlad, preşedintele grupului, declara pentru „Forbes România”, la sfârşitul anului trecut: „Trăim într-o criză fără precedent şi efectele acesteia sunt puternice în toată societatea. Antreprenorii reprezintă categoria cea mai inventivă. Este o perioadă în care şi lor li se cere imperios să găsească cele mai bune soluţii. Am convingerea că vom trece cu bine peste această perioadă.” Bilanţurile financiare ale grupului Fildas-Catena arată că primul an de pandemie a fost depăşit cu succes. Cererea de medicamente şi suplimente alimentare a fost extrem de mare, mai cu seamă la începutul pandemiei. În prezent, grupul Fildas-Catena este cel mai mare angajator din domeniul farmaceutic din România, cu peste 8.000 de angajaţi. În ultimul an, Fildas Trading şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţa autohtonă de distribuţie a produselor farmaceutice si parafarmaceutice. Compania are o reţea de 15 depozite la nivel naţional, cu o suprafaţă totală de peste 56.000 de metri pătraţi, şi o flotă de transport de peste 200 de autoutilitare si camioane cu agregate frigorifice, care deservesc peste 4.700 de farmacii şi circa 300 de spitale. Fildas Trading, cea mai puternică firmă din grupul fondat de Anca Vlad, a intrat în anul 2017, în premieră, în „Top 500 cele mai mari firme din Europa Centrală şi de Est”, clasament realizat de compania de consultanţă şi analize economice COFACE, plasându-se direct pe locul 335, cea mai bună poziţie a unei firme româneşti nou-intrate în top.

Al doilea nucleu al afacerilor antreprenoarei Anca Vlad este reprezentat de lanţul de farmacii Catena, cei mai mare operator de retail farmaceutic de pe piaţă şi unul dintre cele mai puternice branduri româneşti, având peste 850 de farmacii, peste 6.000 de angajaţi şi 4,5 milioane de clienţi fideli. Catena a avut în 2020 o cifră de afaceri de 4,7 miliarde de lei şi un profit net de 256 milioane de lei, în creştere comparativ cu anul precedent. Brandul „Catena Farmacia inimii” se numără printre cei mai mari investitori în publicitatea din România, rivalizând cu brandurile unor corporații internaţionale. În 2020, reclamele TV difuzate sub brandul Catena au adunat un volum de 27.430 puncte de audiență (GRPs pe targetul comercial), dublu fată de anul precedent, fiind cel mai mare dintre lanțurile de farmacii concurente. Mesajele campaniilor de comunicare ale brandului „Catena Farmacia inimii” constituie o sursă de încredere şi solidaritate.

De asemenea, lanțul de farmacii se implică şi în viața comunităţii prin acțiuni de CSR. Astfel, de Ziua Copilului din acest an, Catena a sprijinit proiectul „Citeşte-mi 100 de poveşti” al fundaţiei Ovidiu RO; atât grădinite, cât şi familii din comunităti defavorizate au primit 120.000 de cărţi frumos ilustrate pentru preşcolari.

Anca Vlad, vicepreşedinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), organizație apolitică ce susține şi încurajează capitalul românesc, face parte din prima generație de antreprenori români de după 1989. În ultimii cinci ani, Anca Vlad a ocupat primul loc în „TOP 50 Forbes cele mai influente femei din România”. În iulie 2020, fondatoarea grupului Fildas-Catena a fost aleasă membru al Comitetului Executiv al federației europene a afacerilor de familie European Family Businesses, organizație ce reprezintă interesele celor mai importante afaceri de familie din Europa în faţa Comisiei Europene, a Consiliului şi a Parlamentului European. Activitatea antreprenoarei Anca Vlad se desfăşoară şi în afara domeniului farmaceutic. Ea susține artele în România prin Galeria de Artă Contemporană Senso şi prin sprijinirea multor artişti români.

Fundaţia „Fildas Art” derulează proiecte ce privesc aducerea în atenția publică a artiştilor naționali şi a creațiilor acestora. De asemenea, Fildas-Catena se implică în acțiuni sociale şi de caritate, sprijinind constant mai multe fundații, printre care „Salvați Copiii! – România”, Fundația OvidiuRo şi Light into Europe. Grupul farmaceutic susține proiectele organizației de caritate HOSPICE Casa Speranței şi Fundația Renaşterea. În acelaşi timp, grupul a susţinut reprezentanții României în diferite competiţii sportive şi muzicale naționale şi internaționale. A susținut financiar producția cinematografică românească, fiind, printre altele, sponsor al Festivalului de Film Anonimul şi Les Films de Cannes a Bucarest, precum şi al mai multor producții cinematografice de succes. Grupul Fildas-Catena susține sănătatea prin sport sprijinind constant proiecte ale organizațiilor de profil, ce au ca obiectiv încurajarea practicării sportului, spiritul de echipă şi fair play-ul competițional. Catena Racing Team este o astfel de organizaţie, având un palmares bogat, dobândit de-a lungul timpului în competiții sportive: 110 medalii de aur,131 medalii de argint şi 115 medalii de bronz”, arată Forbes.