Ziarul Financiar: ”Antreprenori locali. Grupul Fildas-Catena, controlat de Anca Vlad, a ajuns la 14 mld. lei afaceri cumulate din distribuţie şi farmacii în 2023”

Grupul Fildas-Catena, cel mai mare jucător din piaţa farmaceutică, pus pe piaţă de antreprenoarea Anca Vlad în urmă cu trei decenii, a ajuns la afaceri de 14 miliarde de lei cumulat – farmacii şi distribuţie de medicamente, din datele transmise de companie, aferente anului 2023.

În comparaţie cu anul anterior, la nivel de grup, Fildas-Catena are cu aproape 2 miliarde de lei mai mult la afaceri, ceea ce corespunde unei creşteri de 14%.

În continuare, busi­nessul cu farmacii este mai mare faţă de cel din distribuţie strict ca nivel al cifrei de afaceri, însă în anul 2023 rezultatele diviziei de distribuţie s-au apropiat la o diferenţă de câteva sute de milioane de lei. Astfel, cele 929 de farmacii Catena au adus 7,1 miliarde de lei, în vreme ce distribuţia s-a situat la 6,9 miliarde de lei.

Nevoia de investiţii este constantă, iar în 2024 acestea vor urmări dezvoltarea capacităţii logistice, depozitele de medicamente, dar şi automatizarea businessului, un aspect luat în calcul de tot mai mulţi antreprenori.

„Ca în anii precedenţi, cele mai impor­tante investiţii continuăm să le facem în direcţia dezvoltării infrastructurii informa­tice, automatizărilor şi capacităţilor logistice, în cadrul unor proiecte strategice multi­anuale. O altă direcţie importantă ţine de partea de sustenabilitate, protecţia mediului şi utilizarea energiei verzi, adoptând în acest sens cele mai noi principii şi tehnologii disponibile“, au răspuns reprezentanţii Fildas-Catena.

O istorie de trei decenii de business românesc

Grupul Fildas-Catena este un grup construit în ultimele trei decenii de antreprenoarea Anca Vlad şi se numără printre cele mai puternice afaceri antreprenoriale din România.

Antreprenoarea a pus bazele Fildas Trading în 1993, iar şase ani mai târziu, în 1999, a intrat şi pe partea de retail, cumpărând o reţea cu 30 de farmacii în Piteşti (judeţul Argeş).

Numele Ancăi Vlad a devenit sinonim cu cel al unui ambasador pentru afacerile de familie. Deşi la nivelul pieţei au avut loc mai multe tranzacţii prin care businessurile competitoare Catena şi Fildas au fost preluate de companii internaţionale cu putere financiară, brandul Catena-Fildas a rămas unul românesc. Mai mult, frâiele grupului urmează să fie preluate de fiul antreprenoarei, Alexandru Vlad, deja acţionar minoritar în mai multe businessuri, alături de mama sa, după cum arată datele publice. „Am avut norocul de a fi putut tranzita businessul către generaţia următoare“, spunea Anca Vlad anterior pentru ZF.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.05.2024